In de raadsvergadering van 17juni j.l. werd de R.E.S. 1.0 vastgesteld.

Deze Energie Strategie is de invulling van Nederland van de internationale klimaatafspraken van Parijs. 

Afgesproken is dat in er het jaar 2030 , 49% Co2 minder wordt uitgestoten t.o.v. 1990 in 2050 is er 0% uitstoot.

Ons land is onderverdeeld in 30 R.E.S. regio,s waarvan de provincie Drenthe er één is.

Elke regio geeft aan welke bijdrage men kan leveren m.b.t. de productie van hernieuwbare energie en collectieve warmte leverende systemen.

In onze gemeente is het plaatsen van windmolens al in een ver gevorderd stadium; ook komen er steeds meer zonneweides bij. Het gevolg is dat er op onze bodem ruim 10% van de taakstelling voor de R.E.S. regio Drenthe wordt geproduceerd. De rest zal dus in de overige gemeenten van onze provincie worden onder gebracht.

Wat betreft de communicatie en participatie is er m.b.t. de plaatsing van de windmolens in het verleden veel mis gegaan. Door toepassing van de rijks coördinatie regeling door VVD minister Kamp werd de plaatsing juridisch afdwingbaar gemaakt en hadden zowel de gemeente als haar inwoners het nakijken.

Vreemd dat de VVD raadsfractie met een voorstel kwam om de juridische afdwingbaarheid voor deelname aan collectieve warmte leverende systemen te schrappen. Eerst zal de financiële compensatie voor inwoners geregeld moeten zijn. 

Op zich kan GroenLinks het hier mee eens zijn, zodat we voor dit principe hebben gestemd.

Hoe een eventuele compensatieregeling er in de toekomst uit komt te zien bepaalt of wij daar in mee zullen gaan. Immers de wijze waarop de transitie wordt gefinancierd leidt tot veel sociale ongelijkheid, uitsluiting en energiearmoede.

Om deze reden konden we de motie van de PvdA samen indienen waarmee aan het college gevraagd wordt voortvarend te zijn met het voorkomen van energiearmoede en te zorgen dat mensen met lager inkomen deel kunnen nemen aan de transitie.