Participatie is een begrip dat momenteel te pas en te onpas wordt gebruikt. Vaak wordt dit genoemd zonder inhoud. Zonder onderliggende visie. GroenLinks doet dit niet. Wij gaan voor de échte dialoog. Het echte betrekken van de omgeving en de bewoners die er wonen. Dus zo vroeg mogelijk, voordat alles eigenlijk al dichtgetimmerd is.

Het betrekken van omwonenden en omgeving is niet nieuw. De overheid is verplicht besluiten te publiceren en antwoorden te geven over de te nemen besluiten (zienswijzen). Daarnaast staat de mogelijkheid om bezwaar of beroep in te stellen als omwonende. Heel formeel allemaal en voor de meesten van ons een ondoorzichtige, onduidelijke en lastige gang. Straks met de nieuwe Omgevingswet (van kracht per 1 januari 2023) geldt dat nog steeds zo. Toch verandert er wel wat. Er 'kan' nu participatie aan worden toegevoegd. Dit onderdeel dient wel verder te worden uitgewerkt want hier zijn geen harde regels voor. Overheden kunnen hieraan in beleid nader inhoud geven.

GroenLinks wil dat bij elk besluit, de omgeving, zowel bewoners als bedrijven, actief, betrokken worden. Dat vinden wij 'participatie', dat willen we vastleggen in beleid. Van elke participatieronde wordt verslag opgesteld dat bij het besluit wordt gevoegd. Voor een omgevingsvergunning kan dat bijvoorbeeld inhoud krijgen via inspraak bij een omgevingstafel. Maar dat kan ook actief in een 'participatie-overleg. Dat wil GroenLinks, actief en dichter bij de omgeving. In balans en in dialoog!

Maar tot slot: er zal nog wel wat water door de gezamenlijke rivieren moeten stromen eer we met zijn allen zover zijn! Kijk alleen maar eens hoe moeilijk het is bij ons een wethouder van de vroem vroem partij in beweging te krijgen om te luisteren naar een flink aantal inwoners in Klijndijk. Een flink aantal dat aangeeft dat de reconstructie van een van de belangrijkste verkeersaders in hun dorp niet volledig geslaagd is. En dat er aanpassingen nodig zijn, en daarvoor met ideeën komt…………