Recentelijk vroeg GroenLinks hier weer eens aandacht voor. Dit met een motie met als titel “We laten onze jeugd toch niet rondhangen?” We vroegen daarin aandacht voor de kaalslag aan voorzieningen voor jeugd zoals die de laatste decennia heeft plaatsgevonden. En we vroegen om in samenspraak met Andes de huidige situatie te evalueren. En te kijken wat er allemaal gedaan kan worden om onze jeugd een steuntje in de rug te geven: professionele ondersteuning en misschien toch ook weer een paar eigen onderkomens?
De raad zat gek genoeg niet te juichen over onze motie. We trokken hem dus maar in nadat de wethouder had toegezegd onze gedachten mee te nemen. Wie schetst onze verbazing toen in de afgelopen begrotingsbehandeling Leefbaar Borger Odoorn met een gelijksoortige motie kwam. Een motie waarin gesuggereerd werd een paar vrijkomende gebouwen voor jeugd in te richten. De oplettende lezers snappen het al: wij omarmden die motie, want zo werd onze motie hangjongeren impliciet ook weer van stal gehaald en dus actueel. En mede door onze uitdrukkelijke pleidooien en steun heeft deze motie het gehaald.
Een heel wat positiever insteek dan de droevige discussie die de afgelopen weken onder meer door LBO en CU gevoerd werd: die omtrent middelengebruik door jeugd en diverse verdachtmakingen. GroenLinks, maar ook D66, heeft zich daar niet aan bezondigd. Misbruik van middelen – in onze gemeente alleen bij alcohol bovengemiddeld – heeft altijd een achtergrond. Eenzaamheid bijvoorbeeld of pesten. Wij geven er de voorkeur aan die oorzaken aan te pakken. En niet met allerlei dure paniekmaatregelen om symptoombestrijding te voorkomen. Daar is niemand – ook onze jeugd niet! – bij gebaat.