De ontwikkeling en bouw van een energiepark in het veengebied betekent een toename van de werkgelegenheid op korte termijn (aanleg) en lange termijn (onderhoud). Verder geeft het de gemeente nieuwe energie wat ook positief afstraalt op de gemeente als toeristisch gebied met een modern, duurzaam en technologisch imago.

Krimp en structurele tekorten

Gemeenten als Borger-Odoorn hebben te maken met krimp en structurele tekorten. Een logische reactie van een gemeentebestuur is om daarin mee te gaan met het nemen van maatregelen. Dus minder woningen bouwen, scholen sluiten en het verhogen van de interne inkomstenstroom (gemeentelijke belastingen voor bewoners en bedrijven). En het snijden in kosten (voorzieningenniveau). Het vervolg is voorspelbaar. Het probleem zal alleen maar toenemen. 


Kijken naar kansen

Door te focussen op de bedreiging bestaat de neiging om niet, of onvoldoende, te kijken naar kansen. Krimp kun je het beste bestrijden door groei en een structurele behoefte aan geld kun je het beste oplossen door het aanboren van externe inkomstenbronnen. Dat lijkt gemakkelijker dan gedaan (natuurlijk, Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd).

Het volgende lijkt in elk geval de moeite waard om te (laten) onderzoeken in een haalbaarheidsstudie.

Dynamo van Nederland
Het veengebied, onder andere gelegen in de gemeente Borger-Odoorn was van oudsher leverancier van energie. Weliswaar in de vorm van turf, maar toch. Het is een groot, ruim en onbebouwd landgebied. In de concept structuurvisie bestemd voor `innovatieve` landbouw. De provincie wil het binnengebied open houden, waardoor bedrijfsgebouwen niet zijn toegestaan. Bij monde van gedeputeerde Haarsma is het veengebied van Zuid/Oost Drenthe een van de weinige gebieden waar de provincie de bouw van windturbines wel wil toestaan. 


Wat ligt er meer voor de hand dan dat de gemeente Borger-Odoorn de kansen die dit biedt gaat benutten. 


Visie: De bouw van een duurzaam energiepark in het veengebied van Borger-Odoorn. Met behulp van onder andere windturbines, zonnecelvelden en biovergistingsinstallaties.

De rol van onze gemeente
Een kans voor onze gemeente is om deze ontwikkeling te initiëren en er in te participeren. Hierdoor kunnen structurele inkomsten ontstaan, bijvoorbeeld in de vorm van dividend. De eerste stap zou moeten zijn het (laten)  uitvoeren van een haalbaarheidstudie (quick scan).

Spin-off
De ontwikkeling en bouw van een energiepark in het veengebied betekent een toename van de werkgelegenheid op korte termijn (aanleg) en lange termijn (onderhoud). Verder geeft het de gemeente nieuwe energie wat ook positief afstraalt op de gemeente als toeristisch gebied met een modern, duurzaam en technologisch imago. Denk ook aan LOFAR. En nieuwe werkgelegenheid heeft natuurlijk ook een positief effect op de groei van de bevolking, mogelijkheden voor het midden en kleinbedrijf en de bedrijvigheid in het algemeen. De leegkomende gebouwen van de Nefit in Buinen kunnen wellicht worden gebruikt als werkplaats, kenniscentrum voor duurzame energie en bezoekerscentrum. 


Waarmee een voorlopersrol kan worden vervuld in plaats van af te wachten waar de klappen vallen.