Op 29 maart 2018, een week na de gemeenteraadsverkiezingen, werden in Borger-Odoorn de nieuwe raadsleden beëdigd.

Voor GroenLinks een feest natuurlijk, want na vier jaar lang (2014-2018) niet vertegenwoordigd te zijn geweest in de gemeenteraad,  zijn we dat sinds 2018 weer wel.  Tijd om eens de balans van het eerste jaar op te maken.

Zichtbaar zijn we zonder meer, ook al zijn onze mogelijkheden als een-persoonsfractie beperkt. En het was natuurlijk nog even  wennen met een nieuwe steunfractie en niet te vergeten een volledig nieuwe bestuur GroenLinks Zuid Oost Drenthe. En dan ook nog tussendoor de Provinciale verkiezingen en Europese verkiezingen om aandacht aan te besteden. En met name in de aanloop naar verkiezingen is GroenLinks op straat zichtbaar, dankzij ons promotieteam met hun groene jasjes. 

We zeiden het al: Zichtbaar waren we.  Maar hoe eigenlijk in de raadszaal? Enkele voorbeelden:

·          We hebben de gemeente afgeraden zonnepanelen van Hanwha Q.Cells te kopen voor op de daken van de gemeentelijke gebouwen. Dit omdat dit bedrijf ook clusterbommen maakt.

·          We hebben tegen het Bestemmingsplan Buitengebied gestemd omdat we als GroenLinks geen evenwicht aanwezig vonden tussen agrarische en natuurbelangen. En in het verlengde hiervan hebben we bijvoorbeeld kritische kanttekeningen geplaatst bij de plannen voor een mega-geitenstal aan de Strengenweg in Borger.

·          De plannen voor de zonneweides hebben we  omarmd, maar we hebben tegen de locatie in het Hunzedal gestemd omdat we als GroenLinks natuurontwikkeling in dit unieke langgerekte stroomdal voorrang denken te moeten geven. We zijn GroenLinks.

·          We hebben een motie ingediend om het gebruik van luchtballonnen (die ergens neerkomen als zwerfvuil) te ontmoedigen. De motie is unaniem aangenomen en  andere gemeenten in Drenthe hebben ons voorbeeld gevolgd.

·          GroenLinks Borger-Odoorn heeft zich voortdurend bezig gehouden met de ontwikkelingen rond de ongelijkvloerse kruising N34 in onze regio. In dit kader hebben we onder meer overleg gevoerd met Veilig Emmen Noord en Dorpsbelangen Klijndijk.

·          We hebben ons in de voorfase al duidelijk uitgesproken over onderdelen van de nieuwe GVVP (Gemeentelijk Verkeers en Vervoers Plan) en de bevolking van Klijndijk laten weten dat wij vinden dat de Melkweg en Hoofdweg in Klijndijk erftoegangswegen moeten blijven en absoluut geen gebiedsontsluitingswegen mogen worden.

·          Ook wij hebben ons bij elke geschikte gelegenheid kritisch betoond over de wijze waarop het mega windmolenpark in onze veenkoloniën de bewoners door de strot is geduwd. Uiteraard is GroenLinks voor Groene energie, maar niet op deze manier zonder de bevolking er bij te betrekken. Maar wij zijn ook eerlijk gebleven en hebben na de uitspraak van de Raad van State nimmer gesuggereerd dat er nog legaal iets aan de plaatsing van de molens gedaan zou kunnen worden.

·          De wel zeer ruime bomenkap door SBB op diverse plaatsen en de slechtere begaanbaarheid van stukken bosperceel als gevolg van die kap hebben we aangekaart bij de wethouder ; deze zegde toe dit in overleg met SBB mee te nemen.

En natuurlijk hebben we diverse “bedrijfsbezoeken” afgelegd  of zijn afvaardigingen van bedrijven en instellingen bij onze steunfractie op bezoek geweest om ons te informeren. Kortom; GroenLinks Borger-Odoorn heeft het eerste jaar in deze raadsperiode niet stil gezeten. Op naar het tweede jaar !

En tot slot: wij staan altijd open voor uw meedenken of voor uw tips en ideeën. En wees welkom om onze steunfractiebijeenkomsten eens bij te wonen.

Tot ziens!