We schrijven juli 2014. Al enige tijd speelt de discussie over de aansluiting van de N34 op het onderliggende wegennet in de omgeving van Klijndijk. De oorspronkelijke voorkeursvariant van de provincie, t.w. een nieuwe aansluiting ter hoogte van de Slenerweg kreeg veel kritiek van diverse kanten. Op uitdrukkelijk verzoek van de Statencommissie werd een andere oplossing: het reconstrueren van de huidige aansluiting bij Klijndijk, (Emmen Noord), serieus onderzocht. De bedoeling van de commissie was overduidelijk. Beide varianten naast elkaar kunnen beoordelen op een aantal aspecten. Verkeersadviesbureau Royal Haskoning DHV kreeg de opdracht om in elk geval de verkeerstechnische aspecten te vergelijken a.h.v. een verkeersmodel (prognoses). Een brede werkgroep, met een onafhankelijke voorzitter, werd ingericht voor het verkrijgen van draagvlak.

Een actiegroep met naar verluid veel aanhang in de regio was duidelijk in haar standpunt, zie de spandoek op bijgaande foto.

 

SITUATIE: Het rapport van het verkeersadviesbureau is onlangs gereedgekomen. Op basis van verkeerstechnische aspecten kan geen voorkeur worden uitgesproken. Dat is door de brede werkgroep onderschreven. Naar onze mening zijn er natuurlijk nog andere aspecten die moeten meewegen bij een beoordeling van beide varianten. Dat gedaan hebbende gaat de voorkeur van GroenLinks Borger-Odoorn onverkort uit naar de reconstructie van de huidige aansluiting (Emmen Noord). De volgende argumenten hebben daarbij een rol gespeeld:

ARGUMENTEN:

  • Het kost minder:

Volgens opgave van de provincie minus 6,5%. Waarschijnlijk is dit echter exclusief de kosten van grondverwerving. Bovendien vraagt de gemeente Coevorden nog een fietspad van de aansluiting N34 naar ’t Haantje als de aansluiting bij de Slenerweg door zou gaan. Die kosten komen daar nog bovenop. In de brede werkgroep werd door de vertegenwoordiging uit Emmermeer gesignaleerd dat de huidige aansluiting N34/N381 nu al soms capaciteitsproblemen heeft. De provincie zegt dit op te willen lossen met een fly-over als het probleem onoverkomelijk wordt. Wat gaat dat kosten?

  • Het kan waarschijnlijk sneller worden gerealiseerd:

Vanwege de noodzakelijke grondverwerving. Hoeveel verschillende eigenaren zijn er per variant? Vanwege de mogelijk niet noodzakelijke gang naar de Raad van State. Hoeveel vertraging kan zo’n procedure geven?

  • Het heeft een geringe landschappelijke impact:

Met name de aanleg van een extra weg langs de Slenerweg is niet nodig. Het verhoogd uitvoeren van de huidige aansluiting wijkt landschappelijk niet af van alle andere ongelijkvloerse kruispunten op de N34 richting Emmen.

  • Het lokale verkeer behoudt een goede verbinding vanuit de omringende dorpen met Emmen en Emmermeer:

Zo blijft de bereikbaarheid van het winkelcentrum Emmermeer gelijk. Ook de bereikbaarheid voor hulpdiensten blijft gelijk.

  • Het is voor doorstroming en veiligheid helemaal niet gunstig als ook het lokale verkeer over een korte afstand gebruik moet maken van een interlokale stroomweg met een ontwerpsnelheid van 100 km/h.

Snelheid maken, invoegen, afremmen, uitvoegen, en dat over een korte afstand is ongewenst. Wat is de verhouding lokaal verkeer/interlokaal verkeer? Is er kentekenonderzoek gehouden?

  • Bijkomende negatieve effecten op bijvoorbeeld de veiligheid van het fietsverkeer, doorstroming en oversteekbaarheid van de rotonde in Klijndijk en op geluidbelasting en luchtkwaliteit zijn er niet of nauwelijks.
  • Er is geen gevaar voor extra sluipverkeer door ’t Haantje.
  • Het kan absoluut geen kwaad om tegemoet te komen aan de wensen van bewoners uit Emmermeer, ’t Haantje en Klijndijk.
  • Beleidsmatig sluit deze oplossing nog niet aan bij het huidige verkeersbeleid van Emmen.

Of beter gezegd het huidige verkeersbeleid van Emmen sluit nog niet aan bij deze oplossing. Maar in een commissievergadering van de gemeenteraad in Emmen bleek een overgrote meerderheid voorstander om op dit punt het beleid te herzien ten gunste van de reconstructie van de huidige aansluiting.

Wij hebben onze argumenten gedeeld met de fracties van GroenLinks in de Provinciale Staten en de Gemeenteraad van Emmen en menen er goed aan te doen om deze ook met u te delen.

 

Met vriendelijke groet,Namens GroenLinks afdeling Borger-Odoorn.

F. Stoovelaar

A.R. Kuiper