In de oriënterende raad van 12 januari 2023 werd de Woonzorgvisie besproken. Een gezamenlijke visie van Borger, Coevorden en Emmen. De gedachte dat inwoners “zo gewoon mogelijk zelfstandig wonen in eigen wijk of dorp, ook als iemand  ondersteuning of zorg nodig heeft” is hierbij het uitgangspunt.

Wat GroenLinks betreft zal dit item in onze gemeente ook in de toekomst een belangrijk onderwerp blijven. We pleiten voor het inrichten van een gezonde woonomgeving waarin diverse woonvormen tot hun recht kunnen komen.

Naast een goed evenwicht met natuur (voldoende groen en bebossing) zal er aandacht moeten zijn voor de toegankelijkheid van de buurt en/of wijk voor met name fietsers en voetgangers. Ook zullen er voldoende makkelijk bereikbare voorzieningen moeten zijn.

Al enkele jaren geeft GroenLinks aan voorstander te zijn van diversiteit in bebouwing. Zo zijn we voorstander van de z.g. knarrenhofjes , ook zullen er meer mogelijkheden moeten komen voor tiny houses en moet het mogelijk zijn dat verschillende leeftijdsgroepen bij en naast elkaar kunnen wonen. Onderlinge sociale controle en zo nodig voor elkaar klaarstaan zijn daarbij het uitgangspunt.

Op deze manier denken we bij te kunnen dragen aan gelukkig levensloopbestendig wonen. Ook denken we dat curatieve zorg dan aanmerkelijk minder kan worden. Mooi zo’n gezamenlijke visie maar zoals GroenLinks al in de vergadering aangaf: nu gaat het om maatwerk en een goede uitwerking, toegesneden op onze gemeente.