Auto's Borger-Odoorn vanaf 1 maart 2017 op biogas

Het was in december 2006 dat de fractie van GroenLinks Borger-Odoorn voor het eerst aan het College van B&W vragen stelde over de mogelijkheid om voor het gemeentelijk wagenpark over te gaan op GroenGas als brandstof. In de periode vanaf maart 2012 is door onze fractie veel actuele kennis vergaard op dit gebied en gedeeld met gemeentelijke ambtenaren. GroenLinks Borger-Odorn schreef in 2014: "In april 2015 loopt het leasecontract van de personenauto’s af. GroenLinks stelt voor om dan over te gaan op auto’s op GroenGas. Dit zou goed passen bij de duurzame Cittaslowgemeente die Borger-Odoorn wil zijn. En nu is het zo ver !! Op 22 februari werd dit middels een persbericht aangekondigd:

 Borger-Odoorn rijdt op groen gas uit eigen gemeente

 Op 1 maart 2017 heeft de gemeente Borger-Odoorn haar dienstauto’s vervangen door acht nieuwe exemplaren, allen rijdend op groen gas afkomstig uit de eigen gemeente. Afvalverwerkingsbedrijf Attero verwerkt het groen afval uit de gemeente tot biogas, dat vervolgens wordt verwerkt tot groen gas en in het gasnet gepompt.  

De gemeente Borger-Odoorn hecht veel waarde aan duurzaamheid en klimaatneutraal werken en leven. Met de aanschaf van de acht nieuwe dienstauto’s, twee Volkswagen Caddy’s, 1 Volkwagen Golf en vijf superzuinige Volkswagen Up's, geeft de gemeente blijk van klimaatbewuste bedrijfsvoering en vervult het een voortrekkersrol op het gebied van duurzaamheid.

Rijden op groen gas Rijden op groen gas is een van de schoonste vervoersalternatieven die nu beschikbaar zijn. De nieuwe bedrijfsauto’s stoten vrijwel geen schadelijke stoffen uit en zijn daarmee, vergeleken met benzine- en dieselauto’s, de duurzaamste optie. Groen gas is een gas met dezelfde gebruikseigenschappen als aardgas dat wordt gewonnen uit biologisch afbreekbaar materiaal. Het gebruik van groen gas is veiliger dan andere brandstoffen: het vat minder snel vlam, is lichter dan lucht en verdwijnt dus snel als het in de open lucht vrijkomt. Eigen vulpunt Op de gemeentewerf van Borger-Odoorn aan de Noorderkijl 14 in 2e Exloërmond is een eigen vulpunt voor gas geplaatst, een zogenaamd CNG tankstation. De gemeente heeft hiervoor gekozen omdat er in de gemeente geen gelegenheid is om gas te tanken. De installatie van een eigen vulpunt levert een positieve bijdrage aan duurzaamheid en het milieu. Doordat de dienstauto’s op groen gas rijden, afkomstig uit de eigen gemeente, levert het gebruik van groen gas ook een financieel voordeel op. Een kilogram organisch afval levert voldoende gas op voor één autokilometer.

Exloo, 22 februari 2017

Voor meer informatie: Charmian Hundt, communicatieadviseur

Cluster Visie, Strategie en Ondersteuning

T. (0591) 53 52 06 / E. c.hundt@borger-odoorn.nl

​Op een van de foto's staat ambtenaar Willem Steenge naast wethouder Buijtelaar. GroenLinks Borger-Odoorn wil graag langs deze weg Willem bedanken voor zijn enthousiaste inzet gedurende de afgelopen tijd. Willem heeft GroenLinks voortdurend op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in deze. Perfect !