Jolijt Dijkstra

Lid vaste kern Steunfractie
 Wie is Jolijt?
Een echte Drent ben ik niet, al voel ik me dat inmiddels wel. Ik ben geboren op 8 oktober 1959 in Hollandsche Rading (bij Utrecht), ben opgegroeid in Bergen (Noord Holland) en heb gestudeerd in Amsterdam. Nu woon ik al weer meer dan 25 jaar in Borger, op een prachtig plekje vlakbij het Hunebedcentrum.
Na een studie Franse Taal- en letterkunde heb ik een paar jaar lesgegeven in het volwassenenonderwijs. Daarna heb ik samen met mijn ex-man het print- en kopieerbedrijf RCG in Groningen opgericht. Toen dit bedrijf groeide ben ik opleidingen in de financieel-administratieve richting gaan volgen en inmiddels run ik een éénvrouws-administratiekantoor. Ik verzorg bedrijfsadministraties en belastingaangiftes voor particulieren en midden- en kleinbedrijf en heb zodoende een goed inzicht gekregen in de problemen waar ZZP-ers en kleine ondernemers, maar bijvoorbeeld ook ouderen en gepensioneerden tegenaan lopen.
Daarnaast ligt mijn hart bij de natuur. In mijn vrije tijd volg ik een opleiding in de ecologie. Graag struin ik door de bossen en over de velden, en ik ben intens gelukkig als ik met mijn rug tegen een boom naar een groepje reeën zit te kijken.
Als gediplomeerd IVN-natuurgids begeleid ik wandelingen en natuurexcursies, vooral op de Hondsrug, langs de Hunze en in het Drentsche Aa-gebied. Daarbij probeer ik om mensen met andere ogen naar de natuur te laten kijken en ze de onschatbare waarde van natuur, milieu en biodiversiteit te laten zien. Gelukkig hebben we  in de gemeente Borger-Odoorn nog veel ruimte en natuur, en ik wil me er graag voor inzetten om deze te beschermen en nog mooier en gevarieerder te maken.
 
Hoe belandde Jolijt in de politiek?
 
Landelijk stem ik al jaren Groen Links, omdat dit in mijn ogen de enige partij is die een groen hart en oog voor duurzaamheid combineert met een sociaal model waarin eerlijk delen voorop staat.  Juist in deze tijd waarin discussies verharden en met name op de sociale media de meest vreselijke dingen geroepen worden voel ik me thuis bij de inclusiviteitsgedachte van Groen Links : iedereen doet mee, wat voor achtergrond, kleur of religie je ook hebt. Vluchtelingen worden gezien als mens en niet als probleem.  Hoewel het systeem lang niet perfect is geloof ik ook in de vertegenwoordigende democratie zoals we die op dit moment in Nederland hebben.  Vooral door de opkomst van intolerantie en de groei van partijen aan de uiterst rechtse kant van het politieke spectrum besloot ik dat het tijd was om een stap te zetten en lid te worden van “mijn” partij. En ja, als de gemeenteraadsverkiezingen dan voor de deur staan, dan komt de vraag of je mee wilt helpen met de campagne. Eerlijk  gezegd was mijn eerste gedachte “daar heb ik helemaal geen tijd voor”.  Maar ik vond het heel belangrijk dat Groen Links na vier jaar afwezigheid weer mee zou gaan doen in Borger-Odoorn.  Zo belandde ik op de lijst, op mijn eigen verzoek op een onverkiesbare plek, en hielp hier en daar een handje. Gelukkig boekten we een mooi resultaat en zitten we nu weer met een zetel in de gemeenteraad.  En dan komt de  volgende vraag en vind je jezelf terug in de steunfractie. De komende jaren gaan we ons met een enthousiast en gevarieerd team inzetten voor een duurzaam en sociaal Borger-Odoorn, waarbij mijn specifieke kennis ligt op het gebied van natuur en milieu en daarnaast midden- en kleinbedrijf en financiële zaken. In mijn ogen zijn de energietransitie en de klimaatverandering de grootste uitdagingen voor de komende jaren.